Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012

ΑΘΡΩΠΙΣΜΟΣ

Ανθρωπισμός 

Από Σοφία Κανιάκα

Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2012

ΟΙ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ 1821 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΟΙ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ 1821 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ
ΚΆΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ:
http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=720:-1821-&catid=56:an-aristera&Itemid=285 

  Η μελέτη της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας μας βοηθάει να ερμηνεύσουμε πιο αποτελεσματικά τα σημερινά φαινόμενα και να «προβλέψουμε» τις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις. Η εμπλοκή του διεθνούς παράγοντα στην εσωτερική ζωή της Ελλάδας, οικονομικής και πολιτικής, εμφανίζεται από τα πρώτα χρόνια της ελληνικής επανάστασης και συνεχίζεται ως τις μέρες μας. Η ευθύνη ωστόσο για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις βαραίνει πρωτίστως την ελληνική ιθύνουσα τάξη ( αριστοκρατική και αστική) και τους πολιτικούς της εκπροσώπους που κυβέρνησαν αυτόν τον τόπο από τη μέρα της «ανεξαρτησίας» του μέχρι σήμερα.
 Του Άλκη Αντωνιάδη

Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2012

ΒΙΑ-ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ


από Σοφία- Μαρία Δρίτσα

Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2012

«Ετος Βρεττάκου» το 2012

ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
Από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές. Γεννήθηκε το 1911 στις Κροκεές Λακωνίας. Λόγω οικονομικών δυσκολιών δεν κατάφερε να σπουδάσει και αναγκάστηκε να δουλέψει από πολύ νέος αρχικά ως υπάλληλος του Υφυπουργείου Εργασίας και στη συνέχεια ως δημοσιογράφος. Στον πόλεμο του ’40 πολέμησε ως απλός στρατιώτης ενώ στην περίοδο της κατοχής ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση. Στην περίοδο της δικτακτορίας ο Νικηφόρος Βρεττάκος έφυγε από την Ελλάδα και έζησε στην Ελβετία και την Σικελία. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά της Αθήνας και παράλληλα έκανε τα πρώτα του βήματα στη λογοτεχνία. Το Κατεβαίνοντας στη σιγή των αιώνων, οι Γκριμάτσες των ανθρώπων και το Κάτω από σκιές και φώτα είναι οι πρώτες του ποιητικές συλλογές. Ακολούθησαν τα: Πλουμίτσα, Έξοδος με το άλογο, Στον Ρόμπερτ Οπενχάιμερ. Έγραψε και πεζογραφήματα με κυριότερα: Το γυμνό παιδί, Το αγρίμι και η καταιγίδα, Μροστά στο ίδιο Ποτάμι, κ.α., αλλά και την κριτική μελέτη Νίκος Καζαντζάκης, η αγωνία και το έργο του. Έχει βραβευθεί τρεις φορές με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης καθώς και με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, της οποίας έγινε μέλος το 1989.Πέθανε το 1991.

LINKS για τον ποιητή:
Ποιητές του Μεσοπολέμου Pathfinder clubs - Ποίηση-Poetry-Poιsie-Poesia-Poesνa Νικηφόρος Βρεττάκος Νικηφόρος Βρεττάκος στην σελίδα της Karyatis Νικηφόρος Βρεττάκος, ''Διεθνής Παιδούπολη Πεσταλότσι'' Νέα Αριάδνη Νικηφόρος Βρεττάκος. E Online - ΤΕΧΝΕΣ ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ «Οφειλή σεβασμού» στον Ν. Βρεττάκο Η Ορθοδοξία στη Νεοελληνική Ποίηση Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ 30’ Πίσω από τα μεγάλα μάτια, τα καμπύλα ... Οι γυναίκες της Πίνδου (1940) Βρεττάκος Νικηφόρος (1912-1991) Ποιητές