Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012

ΑΘΡΩΠΙΣΜΟΣ

Ανθρωπισμός 

Από Σοφία Κανιάκα

Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012

ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΟΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Έκανε νομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τις οποίες εγκατέλειψε πριν πάρει το πτυχίο του. Το 1961 έφυγε στο Παρίσι, όπου αρχικά παρακολούθησε στη Σορβόννη μαθήματα γαλλικής φιλολογίας και φιλμογραφίας, καθώς και μαθήματα εθνολογίας και στη συνέχεια μαθήματα κινηματογράφου στη Σχολή Κινηματογράφου IDHEC και στο Musée de l' homme. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1964 και μέχρι το 1967 εργάστηκε ως κριτικός κινηματογράφου στην εφημερίδα Δημοκρατική Αλλαγή, μαζί με τον Βασίλη Ραφαηλίδη και την Τώνια Μαρκετάκη. Με τον κινηματογράφο άρχισε να ασχολείται το 1965 και το 1968 παρουσίασε την πρώτη του μικρού μήκους ταινία, Εκπομπή, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το 1970, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, Αναπαράσταση, κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλες διακρίσεις στο εξωτερικό, και σηματοδότησε την αυγή του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου. Έκτοτε, οι ταινίες του έχουν συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και έχει κερδίσει πολλά βραβεία, τα οποία τον καθιέρωσαν παγκοσμίως ως έναν από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του σύγχρονου κινηματογράφου. Πολλά αφιερώματα που τιμούν τη δουλειά του Θόδωρου Αγγελόπουλου έχουν πραγματοποιηθεί σ' όλο τον κόσμο. Έχει αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας των Πανεπιστημίου των Βρυξελλών, του Πανεπιστημίου X Ναντέρ (Nanterre) στο Παρίσι και του Πανεπιστημίου του Έσσεξ (Essex). Μαζί με τον Βασίλη Ραφαηλίδη υπήρξε συνιδρυτής του περιοδικού Σύγχρονος Κινηματογράφος. Στις 24 Ιανουαρίου 2012, όντας πεζός, τραυματίστηκε σοβαρά από διερχόμενη μοτοσυκλέτα στο διάλειμα των γυρισμάτων της νέας του ταινίας "Η άλλη θάλασσα" στη Δραπετσώνα.[1] Το ίδιο βράδυ, άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση.[2][3]. (wikipedia ) 

Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2012

ΟΙ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ 1821 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΟΙ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ 1821 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ
ΚΆΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ:
http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=720:-1821-&catid=56:an-aristera&Itemid=285 

  Η μελέτη της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας μας βοηθάει να ερμηνεύσουμε πιο αποτελεσματικά τα σημερινά φαινόμενα και να «προβλέψουμε» τις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις. Η εμπλοκή του διεθνούς παράγοντα στην εσωτερική ζωή της Ελλάδας, οικονομικής και πολιτικής, εμφανίζεται από τα πρώτα χρόνια της ελληνικής επανάστασης και συνεχίζεται ως τις μέρες μας. Η ευθύνη ωστόσο για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις βαραίνει πρωτίστως την ελληνική ιθύνουσα τάξη ( αριστοκρατική και αστική) και τους πολιτικούς της εκπροσώπους που κυβέρνησαν αυτόν τον τόπο από τη μέρα της «ανεξαρτησίας» του μέχρι σήμερα.
 Του Άλκη Αντωνιάδη

Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2012

ΒΙΑ-ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ


από Σοφία- Μαρία Δρίτσα

Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2012

«Ετος Βρεττάκου» το 2012

ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
Από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές. Γεννήθηκε το 1911 στις Κροκεές Λακωνίας. Λόγω οικονομικών δυσκολιών δεν κατάφερε να σπουδάσει και αναγκάστηκε να δουλέψει από πολύ νέος αρχικά ως υπάλληλος του Υφυπουργείου Εργασίας και στη συνέχεια ως δημοσιογράφος. Στον πόλεμο του ’40 πολέμησε ως απλός στρατιώτης ενώ στην περίοδο της κατοχής ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση. Στην περίοδο της δικτακτορίας ο Νικηφόρος Βρεττάκος έφυγε από την Ελλάδα και έζησε στην Ελβετία και την Σικελία. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά της Αθήνας και παράλληλα έκανε τα πρώτα του βήματα στη λογοτεχνία. Το Κατεβαίνοντας στη σιγή των αιώνων, οι Γκριμάτσες των ανθρώπων και το Κάτω από σκιές και φώτα είναι οι πρώτες του ποιητικές συλλογές. Ακολούθησαν τα: Πλουμίτσα, Έξοδος με το άλογο, Στον Ρόμπερτ Οπενχάιμερ. Έγραψε και πεζογραφήματα με κυριότερα: Το γυμνό παιδί, Το αγρίμι και η καταιγίδα, Μροστά στο ίδιο Ποτάμι, κ.α., αλλά και την κριτική μελέτη Νίκος Καζαντζάκης, η αγωνία και το έργο του. Έχει βραβευθεί τρεις φορές με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης καθώς και με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, της οποίας έγινε μέλος το 1989.Πέθανε το 1991.

LINKS για τον ποιητή:
Ποιητές του Μεσοπολέμου Pathfinder clubs - Ποίηση-Poetry-Poιsie-Poesia-Poesνa Νικηφόρος Βρεττάκος Νικηφόρος Βρεττάκος στην σελίδα της Karyatis Νικηφόρος Βρεττάκος, ''Διεθνής Παιδούπολη Πεσταλότσι'' Νέα Αριάδνη Νικηφόρος Βρεττάκος. E Online - ΤΕΧΝΕΣ ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ «Οφειλή σεβασμού» στον Ν. Βρεττάκο Η Ορθοδοξία στη Νεοελληνική Ποίηση Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ 30’ Πίσω από τα μεγάλα μάτια, τα καμπύλα ... Οι γυναίκες της Πίνδου (1940) Βρεττάκος Νικηφόρος (1912-1991) Ποιητές