Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2011

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Η ΓΛΩΣΣΑ


Βιντεομαθήματα - Έκθεση Α΄ Λυκείου

  Α΄ Λυκείου, Έκθεση
Η Γλώσσα ως κώδικας επικοινωνίας.
Ηλεκτρονικό φροντιστήριο - Ψηφιακό σχολείο (e-sxoleio) Α' Λυκείου

Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2011

Η ΦΟΝΙΣΣΑ

Η Φόνισσα είναι νουβέλα του συγγραφέα Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Πρόκειται για το δεύτερο συγγραφικό έργο του και θεωρείται ένα από τα κορυφαία της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Είναι γραμμένο στην καθαρεύουσα και αποτελείται συνολικά από 17 κεφάλαια. Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό «Παναθήναια» σε συνέχειες από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο του 1903, έχοντας τον υπότιτλο «κοινωνικόν μυθιστόρημα». Η πλοκή του εκτυλίσσεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του συγγραφέα, τη Σκιάθο.

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης -Η Φόνισσα by helenkem
Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι η Φραγκογιαννού, μία ηλικιωμένη χήρα, η οποία έζησε μια βασανισμένη ζωή ως παιδί, ως σύζυγος, ως μητέρα και ως γιαγιά, μαθημένη πάντα να υπηρετεί χωρίς αντιρρήσεις τους ανθρώπους του περιβάλλοντός της. Η πείρα τής δίδαξε ότι η ζωή για μια γυναίκα είναι γεμάτη βάσανα και η θεωρία της ήταν ότι η γέννηση ενός κοριτσιού δεν φέρνει παρά δυστυχία, όχι μόνο στο ίδιο το παιδί, αλλά και στην οικογένειά του, ιδίως αν είναι φτωχή.
Ένα βράδυ καθώς ξενυχτάει στην κούνια της άρρωστης νεογέννητης εγγονής της, περνούν απ' το μυαλό της όλες οι δύσκολες στιγμές της ζωής που έζησε. Το μυαλό της θολώνει και σκοτώνει το βρέφος προκαλώντας του ασφυξία, ενώ ο θάνατος θεωρείται από τον γιατρό φυσιολογικός. Αν και αρχικά νιώθει τύψεις, κατά βάθος δεν μετανιώνει για την πράξη της. Αντίθετα, τής γίνεται έμμονη ιδέα ότι η μοίρα την έχει τάξει να σώσει τον κόσμο απαλάσσοντάς τον από μικρά κορίτσια.
Τα επόμενα εγκλήματά της έχουν για θύματα τρία μικρά αθώα κοριτσάκια, χωρίς πλέον καθόλου τύψεις, αλλά και χωρίς να είναι σε θέση να συνειδητοποιήσει το κακό που έχει κάνει. Η χωροφυλακή την υποψιάζεται και αποφασίζει να τη συλλάβει, με αφορμή όμως ένα έγκλημα που δεν έχει διαπράξει. Ένα κοριτσάκι πνίγηκε μέσα σ' ένα πηγάδι και κοντά του βρισκόταν η Φραγκογιαννού. Αν και ευχήθηκε να πνιγεί το παιδί, η ίδια ποτέ δεν το έσπρωξε.
Στην προσπάθειά της να ξεφύγει από τους χωροφύλακες, η Φραγκογιαννού αποφασίζει να καταφύγει στο ερμητήριο ενός ασκητή και να του εξομολογηθεί τα αμαρτήματά της. Τη στιγμή όμως που προσπαθεί να ξεπεράσει ένα στενό πέρασμα, η παλίρροια την προλαβαίνει και η γερόντισσα πεθαίνει, ανάμεσα στην ανθρώπινη και τη θεία δίκη
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2011

I-CREATEΤο πρόγραμμα «Παπαδιαμάντης - Ελύτης - Γκάτσος - Τσίρκας: εκατό χρόνια μετά!!!» -που ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2011 και κορυφώθηκε στις 02/12/2011, με την προβολή της καλλιτεχνικής δημιουργίας των σχολείων- αναδεικνύει τον καινοτόμο και δημιουργικό τρόπο δράσης του Νέου Σχολείου. Του σχολείου που δημιουργεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας με την κοινότητα, με τους πολιτιστικούς φορείς και τους καλλιτέχνες και συμβάλλει στην πολιτιστική ζωή.
Μαθητές και σχολεία από όλη τη χώρα έλαβαν μέρος σε πανελλήνιο διαγωνισμό, που διοργάνωσε το Υπουργείο, για τη δημιουργία βίντεο, μπλογκ και αφίσας, με θέμα τα 100 χρόνια από τη γέννηση και το θάνατο των κορυφαίων λογοτεχνών.
Από τη Μαγνησία βραβεύθηκαν δύο Σχολεία στην κατηγορία: blog

ΓΕΛ Σκιάθου

Εκπαιδευτικοί
Σταμέλου Μαλαμώ-Φιλόλογος
Βασιλείου Μαρία - Ειρήνη-Φιλόλογος


Μαθητές
Τζαβαλιά Αλίκη
Παναγιώτα Ματσούκα
Βικτώρια Ταλανδιανού
Μαρία Ρεντιφίδου
Ανδρομάχη Θεοδώρου
Ηλίας Σβίγκος
Μιχάλης Γιοβανάκης
Αργύρης Κριτσάκης
Αντώνης Πάπας
Κανταράκια Κυριακή
Αγγελική Τσάνη
Πάνος Μίχας
Συραΐνα Ιωάννου
Μανώλης Κουκιάς
Μυρτώ Γάτσιου
Νίκος Πασχάλης
Γιώργος Βογιατζής
Γιάννης Γεωργόπουλος
Κουϊμτζή - Φιλαρέτου Φιλαρέτη
3ο Γυμνάσιο  Βόλου
Εκπαιδευτικός
Σοφία Κανταράκη-Φιλόλογος
http://errosotamala.blogspot.com/

Μαθητές
Βερονίκη Ναούμ
Κερασούλα Κιοσσέ
Μαρία Μπαλιώτα
Αντωνία Μεμλικάι
Χρήστος Κωνσταντάς
Σπύρος Μακαρονάς
      Συγχαρητήρια και στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς τους!                           
πηγή: Υπουργείο παιδείας
minedu.gov .gr

Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2011

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Τα εκατό καλύτερα εκπαιδευτικά εργαλεία για το 2011
Η Jane Hart κάνει κάθε χρόνο μία προσπάθεια, μέσα από την ιστοσελίδα της, για τον εντοπισμό των καλύτερων web εργαλείων για την εκπαίδευση. Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν άτομα  από όλο τον κόσμο που ασχολούνται με την εκπαίδευση. Κάθε άτομo μοιράζεται τα 10 καλύτερα web εργαλεία που χρησιμοποιεί. Για το 2011 συμμετείχαν 531 άτομα και τα αποτελέσματα μπορείτε να τα δείτε στην παρακάτω παρουσίαση :